2.7.2021
LALA

Ešli / Blessed

Ak ste ešte nepočuli o pražskej američanke zo Slovenska, predstavujeme vám Ešli. Svojim debutovým singlom Blessed prispela k zbierke pre prírodnú rezerváciu Milovice, kde zároveň vznikol videoklip ku skladbe. Hoci sa jedná o jej prvý oficiálny singel, Ashley "Ešli" Abrman nie je na česko-slovenskej hudobnej scéne žiadny nováčik - poznať ju môžete ako frontwoman kapely The High Corporation a projektu Zorba že ja Buddha, najnovšie sa tiež pridala k českej formácii Metastavy.

 

Pkrek / Ticho (feat. Edúv Syn, Bob Mono & Tom Rothschild)

Dva mesiace po tom, čo nás nadchol prvým singlom predstavil producent Pkrek ďalšiu novinku z pripravovaného albumu. Na skladbe Ticho sa podieľali Edúv Syn, Bob Mono zo skupín Fat Kit alebo Talkshow a Tom Rothschild z kapely Skywalker, ktorý s Pkrekom spolupracoval na albume +-. Hudobníci svoje zábery natočili v domácom prostredí počas COVID opatrení, o konečnú podobu klipu sa postaral Štefan Kurilla. 

 

TIMEA / Lose my air

Timea Gregová debutovala len pred pol rokom, kedy vydala debutové EP Confusion of Warmth. Právom sa o nej začalo hovoriť ako jednom z objavov minulého roka, jej skladby môžete pravidelne počuť v Rádiu_FM, kde so skladbou Terms and Conditions niekoľko týždňov viedla hitparádu Osmička. Skladby z debutu si našli cestu tiež do rozhlasového éteru v Čechách, kde ju podporilo Rádio 1 či Expres FM. Na úspechy prvej nahrávky chce nadviazať novým singlom Lose My Air.

Svoj potenciál a ambíciu profesionalizovať svoju hudobnú kariéru Timea aktuálne rozvíja aj v rámci nášho LALA mentoringového programu, do ktorého si ju spomedzi prihlásených uchádzačov vybral holandský hudobný profesionál Andries Van Wieren. Tešíme sa na všetko, čím nás ešte prekvapí!

 

Kolektív Ruiny / SILO

Deviatym releasom labelu Weltschmerzen je debutový album novovzniknutého tria Kolektív Ruiny s názvom SILO. Zoskupenie improvizátorov a skladateľov počas niekoľkých nahrávacích sessions v opustenom sile v Rimavskej Sobote skúmalo jeho jedinečnú akustiku a možnosti, ktoré ponúka v spojení so zvukom a hudbou - od intímnej a krehkej až po intenzívnu a búrlivú. Poslucháčom odhaľuje SILO krajinu freejazzových rytmov a kvílenia, zvukovo bohatých - aj keď minimalistických - komprovizácií na popredí spevu hmyzu a vtákov.

 

Veneer / Two Ends of the Same Spectrum

Two Ends of the Same Spectrum je pilotný singel z pripravovaného EP Near You. Skladba vznikla na motíve syntetizátorového zvuku v úvode, s ktorým sa gitarista a producent Palo Hubinák hral a moduloval ho až do formy, ktorá ho zaujala. EP Near You vyjde na Deadrede 24. septembra aj na vinyle, ktorý je možné predobjednať už teraz.

 

Lotta / Seafarer

Singel Léonard, ktorý sme uviedli aj v našom májovom prehľade, predznamenal prvý väčší hudobný celok speváčky a skladateľky Dagmar Mišíkovej, známej ako Lotta. Jej meno sa doposiaľ na hudobnej scéne spomínalo najmä v súvislosti s kapelou Fallgrapp, pre ktorú napísala niekoľko textov. Začiatkom mesiaca prišla s vlastným debutovým EP Seafarer, ktorého sa zhostilo vydavateľstvo Deadred. Štyri skladby, uhrančivé atmosféry a silné melódie, ktoré vás prenesú do iného sveta.

 

Eremen & Petijee / Únikový Východ II

Únikový východ 2 vychádza po 7 rokoch od debutového releasu Únikový východ, a zhmotňuje všetko to, čo dvojica Eremen & Petijee považuje v škatuľke Rap music za dobré. Eremen, verbálny akrobat, milovník oxymoronov a vrhač ostrých pančlajnov je slovenským prienikom českého Kata a britského Mika Skinnera. V kombinácii s Petijeeho až zaražajúcim talentom, životnou formou a schopnosťou nepozorovane prechádzať cez hip hopové panely do nekonečného universa neo soulu, získava tento album atmosféru, ktorú mu môžu závidieť aj Slug a Ant.

 

Burgr/Štrpka / Utečenci

Utečenci sú tretím singlom z albumu Ľubomíra Burgra - Burgr/Štrpka, ktorý je výsledkom tvorivej spolupráce a dialógu s básnikom, textárom a dnes už žijúcou legendou Ivanom Štrpkom. Album vyšiel v decembri 2020 ako CD a ako LP vo februári 2021 vo vydavateľstve Vlna Records.

 

Queer Jane / Brian Wilson Auf Der Autobahn

Kapela Queer Jane zverejnila už ôsmy videoklip k albumu Amen Dolores, ktorý vyšiel v marci 2020 vo vydavateľstve Bruuder Records. Surrealisticky poňatý videoklip k piesni s veľavravným názvom Brian Wilson Auf Der Autobahn poteší svojou nevtieravou atmosférou a zaujme príbehom tanečnice v nekonečnom vesmírnom priestore.

 

Porsche Boy / AHA AHA

Porsche boy nás baví. Teda minimálne 3/4 nášho export officu. Nový track AHA AHA vyšiel začiatkom uplynulého mesiaca na streamoch.