1.6.2021
LALA

Banausoi / Imagines

Československá kapela Banausoi, ktorú tvoria Peter Vrba, Václav Šafka a Ondrej Zajac vydáva svoju albumovú prvotinu s názvom Imagines. Nahrávka je súborom príbehov, ktorými sa prelína estetika jemnosti, radikálna improvizácia aj grécka mytológia. Album vyšiel v spolupráci francúzskeho vydavateľstva Circum-Disc a českého labelu 13 syrových.

 

FVLCRVM, KeKe / Come Get Some ft. Ivan Dorn

FVLCRVM vydáva nový videoklip k singlu Come Get Some, ktorý je kolaboráciou s ukrajinským spevákom, producentom a televíznou osobnosťou Ivanom Dornom a rakúskou raperkou a speváčkou KeKe. V uvoľnenom tanečnom tracku s výrazným "deväťdesiatkovým" zlomeným beatom opisuje trojica autorov za použitia piatich rôznych jazykov svoje vnímanie sociálnych médií.

 

Lotta / Seafarer

Speváčka a skladateľka Lotta, vlastným meno Dagmar Mišíková, bola doposiaľ známa najmä ako textárka kapely Fallgrapp. Teraz však prichádza so svojou prvou autorskou kolekciou skladieb, EP s názvom Seafarer. Prvou ochutnávkou z neho je skladba Léonard, ktorá vychádza ako singel s abstraktným videoklipom od režiséra Johna Klukasa.

 

Tolstoys / Describe my name

Tolstoys ohlasujú druhý album, prvou ukážkou štúdiovky je singel Describe My Name spolu s videoklipom s fingovanou svadbou v Berlíne. Práve tam pôsobia producenti Drew Deal a Zino Mikorey, s ktorými spojili sily pri nahrávaní pripravovaného albumu. Hlavnou témou prvého singla je puto dvoch ľudí, ktoré presahuje fyzický svet, a ich spoločný útek do sveta fantázie.

 

Quatro Emocione / Cheetahs In Danger

Najčastejšie ho môžete vidieť s basgitarou, no tentokrát sa Miloš Bulík rozhodol ukázať úplne inú podobu svojho hudobného ja. Pod pseudonymom Quatro Emocione vydal debutovú EP nahrávku Cheetahs In Danger, názvom i obalom odkazujúcu na to, že gepardy sú na pokraji vyhynutia. Novinka zaujme futuristickou zvukovou estetikou, ktorá prekračuje hranice bežne známych žánrov. Vo svete sa tento nový hudobný štýl zvykne nazývať hyperpop - elektronický pop, ktorý extrémne ľahko lezie do ucha.

 

BJ Piggo / Gergaz Beat Garden 9

Vydavateľstvo Gergaz prichádza s deviatym vydaním medzinárodnej kompilácie Beat Garden. Snahou je predstaviť nových interpretov, či už začínajúcich alebo zatiaľ nevydaných na Gergaze, a zároveň spájať komunity poslucháčov aj interpretov. Výber trackov na tú najnovšiu zastrešil rozhľadený a scestovaný dídžej a producent BJ Piggo.

 

Riava / Zore

Po úvodnom singli Lastúra vydáva mladá bratislavská kapela Riava svoj debutový album Zore, ktorý vznikal počas uplynulých 2 rokov a vychádza na značke Well Played Records. Sú na ňom mnohé skladby, ktoré fanúšikovia kapely môžu poznať z koncertov, no na novom albume im kapela dala nový zvuk, ktorý štúdiová nahrávka umožňuje.

 

Andrej Šeban / Zep Tepi

Zep Tepi je staroegyptský výraz pre novú dobu, nový čas, nové obdobie. Prvé tri strany dvojalbumu sú experimentálnou tvorbou, jednu zo štyroch častí tvoria záznamy z koncertov, ktoré Andrej Šeban odohral s rôznymi kapelami v medziobdobí 1998 - 2014 a voľne nadväzuje na album Triplet z roku 2018. Na obale je opäť použitá Andrejova maľba a album je tiež pokračovaním línie “kina pre uši”.

 

White Place / This Is The Truth Speaking

Čo by povedala pravda, keby mohla? Prešovská štvorica White Place má vonku nový singel a video s názvom This Is The Truth Speaking. Po skladbe Extro ide o druhý teaser k avizovanému albumu s názvom In Context.

 

Jimmy Pé / Bumpy ft. Jimmy Danger

Slovenský beatový maximalista Jimmy Pé vydal koncom roka 2020 EP nahrávku Gargantua. Z kolekcie šiestich energických trackov, ktoré sú oproti jeho ostatnej tvorbe rýchlejšie, dynamickejšie a inšpirované Jersey zvukom, sa teraz rozhodol s novým vizuálom pripomenúť singel Bumpy. Komiksovo ladený videoklip sa nakrúcal na netradičnom mieste - v Oktagon Gyme.

 

Marián Slávka / Vláska 2

Mariána Slávku môžu fanúšikovia poznať ako bubeníka a klaviristu z kapiel Longital, IMT Smile, Sounds Like This, Talent Transport či skupiny Doroty Nvotovej. V roku 2017 zaujal nápaditým autorským debutom vLáska. Líniu intímnej klavírnej tvorby kombinovanej s elektronikou teraz rozvíja ďalej na albume Vláska 2, ktorý vychádza vo vydavateľstve Slnko Records.

 

FVLCRVM x Subtension / Toxic (No Good)

Týždeň pred zverejnením medzinárodnej spolupráce na skladbe Come Get Some predstavil FVLCRVM aj ďalší zo svojich početných bootlegov. S mashupom hitu Toxic od Britney Spears a skladby No Good od The Prodigy mu pomohol slovenský drum&bassový producent Subtension. O to viac prekvapili rovným a temným techno beatom. Celý výťažok z predaja skladby poputuje projektu Liga za duševné zdravie.