29.5.2020
LALA

Ani v máji nebola o novú slovenskú hudbu núdza. Mnohé kapely napriek tomu, že im situácia neumožnila spoločne sa stretávať a pracovať na nových veciach našli spôsoby, ako tvoriť nadiaľku online.

 

BULP / Auri

Auri je pilotný singel z pripravovaného EP Parvin. Dynamický track popri svojom tanečnom charaktere reflektuje intímny vzťah matky a dcéry. Producent Samo Štefanec skĺbil rytmické breakbeatové bicie s výraznou basou, obohatenou o syntetické textúry prenášajúce poslucháča mimo hranice poznaného zvuku. Singel Auri vychádza aj s videoklipom, ktorý svojou pozitívnou energiou výstižne koreluje s náladou skladby.  

Tolstoys / Tempo

Pesnička Tempo vznikala medzi Prahou, Bratislavou a Berlínom po mnohých hodinách internetových konferenčných hovorov. Tolstoys na nej spolupracovali s novozélandským producentom žijúcim v Nemecku Drewom Dealom. Využitý šum hlasov má ľuďom pripomenúť pocity socializácie, plných koncertov a barov, zážitok z videoklipu umocňuje špeciálny „korona kostým”.    

FVLCRVM / Bad Blood

FVLCRVM vydal nový pop jam track Bad Blood. Skladba bude mať miesto na jeho nadchádzajúcom EP Attentioncore, ktoré má vyjsť 17. júla. Bad Blood znie ako milostná balada kombinujúca prvky elektronickej hudby a popu, ktorá privádza indie elektronický žáner do tej najlepšej krásy a kvality. Ide však o jemne provokatívnu skladbu inšpirovanú hejtom na internetových online diskusiách.  

Sam Handwich / uuuuaaooo

Pre fanúšikov syrov rôznych chutí a podôb pripravila mladá slovenská kapela nový tanečný singel s netradičným názvom uuuuaaooo. Ako jeho text naznačuje, a videoklip v tom len utvrdzuje, ide o svojskú ódu na syrové pochúťky rôznych podôb a chutí. Skladba uuuuaaooo a aj samotný klip museli vznikať výlučne v online priestore, kde prebiehalo zdieľanie námetov a pripomienok k vznikajúcemu singlu.    

LUVVER / Misguider / #staymild

LUVVER pokračujú v trende vydávania singlov každé dva týždne. Nové tracky okrem jasných vplyvov charakterizuje prísna zvuková konzistentosť, ktorá je spôsobená najmä tým, že väčšina z nich vznikla v krátkom časovom období za pár týždňov. Zatiaľ čo Misguider nadväzuje na inšpirácie 80's elektropopu a disca, #staymild je inšpirovaná súčasnou elektronikou a na jej konci počuť aj mierny metalový úlet.    

Stroon – Temple Timbre Embers

Formálnym konceptom albumu Temple Timbre Embers je súčasná, po formovej stránke, chrámová hudba. V kompozícii a zvuku ôsmich skladieb je snaha o zachytenie majestátnosti, veľkoleposti a hutnosti organovej hudby a sprostredkovaní tohto ohromujúceho zážitku návštevníkovi klubu alebo festivalu. Zároveň je tu zrejmé aj prepojenie na klubovú tanečnú elektroniku, ktorá sa pripomína „flumeovskými” syntezátormi. Hudba je tanečná, nie však navonok, skôr pulzuje a vťahuje človeka prežívať rytmus, pri ktorom sa ale nemusí fyzicky hýbať.    

SAYS / Halfblood

S novým singlom sa koncom mesiaca prihlásili aj SAYS. Ich novinka Halfblood je príjemným zvukovým experimentom, ktorý sprevádza vizuál od Kubriela z kolektívu Nano vjs.    

Nightlines / Obyčajný človek

Po troch rokoch od debutu sa s novým albumom hlási hudobník Dominik Kopcsay, ktorý pôsobí pod menom Nightlines. Okrem elektroniky je dôležitým prvkom novinky s názvom Obyčajný človek spev samotného autora a jeho slovenské texty, niektoré skladby dopĺňajú aj nástroje ako klavír, basgitara alebo gitara, ktoré si väčšinou autor nahrával sám.