30.9.2021
LALA

Lash & Grey / Blossoms of Your World

Dvojica Lash & Grey vydala silný nový album Blossoms of Your World. Pri ich debutovom albume Sleepin' With The Lights On zbystril pozornosť nejeden fanúšik nemainstreamovej domácej produkcie. Poslucháči si ho v ankete Radio_Head Awards zvolili za Debut roka 2020 a Kristína s Jakubom tiež získali Cenu Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii mladých tvorcov za skladbu I Wish. Na novom albume sa posúvajú k väčšiemu kapelovému zvuku, na svoje si však prídu aj fanúšikovia debutu, ktorí si mladý pár zamilovali najmä vďaka intímnemu spojeniu Jakubovej akustickej gitary a Kristíninho spevu. (zdroj: Hudba.sk)

 

Dorota Nvotová  / Ten

Hudobníčka, spisovateľka a cestovateľka Dorota Nvotová vydáva po troch rokoch svoju šiestu štúdiovú nahrávku s názvom Ten. Obsahuje desať skladieb a je z nej cítiť, že vznikala bez stresu, s radosťou a bez akéhokoľvek kalkulu. Hudba občas dostáva až filmovú atmosféru a necháva priestor na predstavivosť. Pomáha jej tiež neopakovateľnosť analógového záznamu. Základ v zostave bubny, basa a klavír sa totiž nahrával na pás do jednej stopy. V trackliste tiež nechýba jeden z posledných textov Milana Lasicu k zimomriavkovej pesničke V daždi.

 

Jimmy Pé / Keď padal sneh (remix)

Skladbu Keď padal sneh skupiny Fallgrapp, v ktorej hosťuje spevák Simon Štubniak alias The Curly Simon, si poslucháči Rádia_FM na jar zvolili za Singel roka 2020. Teraz sa dočkala oficiálneho remixu, o ktorý sa postaral medzinárodne uznávaný slovenský producent Jimmy Pé. Remix skladby je predzvesťou pripravovanej EP nahrávky, na ktorej spolupracuje s vokalistami.

 

Tolstoys / Skin Hunger (We Are Human Beings)

Túžime po kontakte so svojimi blížnymi, potrebujeme cítiť ich kožu na tej našej a pokiaľ to nedostaneme, naša koža stráda. O tom je tretí singel Skin Hunger od skupiny Tolstoys z pripravovaného albumu Mirror Me, na ktorom kapela spolupracuje s berlínskymi producentmi Drewom Dealom a Zinom Mikoreyom. Spracovaním piesne a videa Tolstoys volajú po návrate k ľudskej podstate, spolupatričnosti a živočíšnosti.

 

Veneer / Near You

Začiatkom leta sa Veneer prihlásili o slovo s mimoriadne osobnou skladbou Two Ends of the Same Spectrum. Tá predznamenala ďalšie, v poradí druhé EP, ktoré kapela nahrala po dlhej odmlke od svojho úspešného debutového albumu. Od svojho predchodcu sa EP výrazne líši zvukovo, ubudlo gitarových plôch a objavilo sa viac syntetizátorových prvkov, skladby majú viac elektronickejší habit. Vydanie EP Near You sprevádza abstraktný videoklip k skladbe Terminal, za ktorého produkciou stojí združenie Anonymous Cyclists.

 

Unstrung Harp / FAQ

Česko-slovenská kapela Unstrung Harp pred časom zverejnila nové video ku skladbe FAQ od Bicka Brunowského. V hlavnej úlohe užitoční hasiči a niekoľko ťažko zodpovedateľných otázok.

 

Fokular / Steep Shores

Singel Steep Shores zo sólového albumu hudobníka Fokulara, ktorý je známy ako bubeník inštrumentálneho doom/stoner/sludge dua Möbius, dostal vizuálnu podobu. Video od filmára Petra Kotrhu je poslednou bodkou za jeho minuloročným debutom Narrative.

 

Sisa Fehér / KHI

Sisa Fehér ako multiinštrumentalistka, speváčka, skladateľka a textárka už niekoľko rokov tvorí diela so širokým žánrovým rozpätím. Jej najnovší album s názvom KHI je návratom k alternatívnemu jazzu s medzinárodnou zostavou hudobníkov. Album pojednáva o vyrovnávaní sa s tlakom vonkajšieho okolia. Z témy vyplýva aj názov odvodený od Kelvin-Helmholtzovho efektu, fyzikálneho javu, ktorý vytvára pôsobivé vlnovité úkazy na vodnej hladine, na oblohe v oblačných formáciách či v atmosfére planét a hviezd. 

 

Edúv Syn / darkside / life is brutal

Edúv Syn vydal dvojsingel darkside / life is brutal, ktorým predznamenáva nový album. Sľubuje ho do konca tohto roka, obsahovať bude 15 skladieb a featy so známymi aj neznámymi menami. Vydaný singel life is brutal je však rare verziou skladby, ktorá na pripravovanom albume nebude. 

 

Modré Hory / Beh všemohúci

Beh všemohúci je názov nového singla formácie Modré hory, ktorý vznikol v spolupráci so spisovateľom a novinárom Martinom Milanom Šimečkom. Výsledkom je skladba o koncertovaní a behaní, zmiešaná s filozofickými úvahami o mysli, pohybe či existenciálnej clivote. Skladbu sprevádza videoklip režiséra Braňa Špačeka nakrútený v slovenskej divočine.

 

Zuzana Mikulcová / Fúzie

Medzinárodný audiovizuálny projekt Fúzie speváčky a skladateľky Zuzany Mikulcovej dostal finálnu albumovú podobu. Hudobné spojenia s Danom Bártom, Barborou Mochowou, Larou Abou Hamdan a Petrom Lipom spolu s vydaním albumu dopĺňa skladba Můj stín s frontmanom českej skupiny Zvíře jménem Podzim, Jakubom Königom. Fyzickou podobou albumu bude netradične USB nosič.

 

Kasioboy / Industriál

Po skladbách Biosong a Svätý Vankúš prichádza Pino z Pudingu pani Elvisovej alias Kasioboy s novým singlom. Skladbu Industriál doprevádza originálny videoklip vytvorený 3D animáciou virtuálneho mesta z písmen, v ktorom žijú hlavné postavy klipu. Témou skladby Industriál je mestský život a pulzujúce vzťahy. Okrem Kasioboya v ňom počuť aj charakteristický ženský vokál, ktorý patrí Slivke z ich spoločnej skupiny Puding pani Elvisovej.