30.9.2020
LALA

Andrej Šeban, Toello, Tolstoys, White Place a ďalší. Pozrite si prehľad nových releasov a singlov od slovenských autorov, ktoré nás v septembri zaujali.

 

Toello / Bats & Butterflies 

Toello, donedávna pôsobiaci ako Brains for Sale, necelý rok od vydania debutu predstavil nový album. Zásadná zmena v podobe umeleckej identity prišla spolu s obmenou štýlu, ktorú na albume.  Nahrávka ponúka pozitívnejšie nálady a podľa Toella je hudobne i textovo vyzretejšia ako jej predchodca. Je preňho posunom z fantazijného sveta smerom k realistickejším témam, ktorými komunikuje pocity svojej generácie.  

Tolstoys / Tri mestá

Kto ich už pozná, bude dosť prekvapený. Od dreampopových piesní sa posunuli k alternatívnejšiemu zvuku a iným témam. Tolstoys v novej skladbe Tri mestá koketujú s indie-rockovejšou atmosférou, súčasne ale demonštrujú aj vybočenie z komfortnej zóny ostrejším a dynamickejším zvukom niektorých nástrojov, a tiež drsnejšou polohou Elinho hlasu.  

Andrej Šeban / Rock and Roll z Rači

Opäť znie inak, novátorsky a zároveň pesničkovo, akoby voľne nadväzoval na svoju dnes už kultovú nahrávku Bezvetrie. Po rozsiahlom a žánrovo nezaraditeľnom hudobnom diele Triplet prichádza uznávaný slovenský hudobník Andrej Šeban s ďalším albumom. Rock and Roll z Rači je výsledkom kontinuálneho, niekoľkoročného nahrávania, v ktorom sa rešpektovaný gitarista a skladateľ rozhodol zmeniť zaužívané postupy.  

White Place / Extro

Ako to vyzerá, keď oblejete biele plátno paletou farieb ukazuje v novom hudobnom videu slovenská zostava White Place. Singel s príznačným názvom Extro sa totiž nevychyľuje len z ich pôvodných čiernobielych vizuálov, ale s atmosférickými vokálmi, dynamickým gitarovým riffom a finálnou navrstvenou zvukovou stenou prináša tiež drzý zvukový posun.  

Kasioboy / Biosong (feat. Bene)

Pino z kapely Puding pani Elvisovej prichádza po siedmich rokoch s novou skladbou pod svojím alteregom Kasioboy. Biosong s hosťujúcim Benem z kapely Modré Hory sprevádza videoklip, za ktorým stojí režisér Branislav Vincze. Namiesto angličtiny v nej spieva po slovensky, text piesne je inšpirovaný kombináciami typu bezvaječná omeleta alebo cigorková káva.  

Michalides / Indie country

Spevák, hudobník a producent Michalides je najnovším prírastkom domáceho labelu Gergaz. Jeho sviežo znejúci debut Indie Country je vhodným soundtrackom k slnečným dňom aj stavom „trochu zlomeného srdca”.  

Živé kvety /Cesty, ktoré nevedú nikam

Necelý rok od vydania Salta na rozlúčku prichádzajú Živé kvety s ďalším albumom. Cesty, ktoré nevedú nikam sú kolekciou rarít, doteraz nezverejnených demáčov, singlov a špeciálnych cover verzii.   

Zea / Hold Me (feat. Milan André)

Skladba Hold me reprezentuje album Burning lights, ktorý speváčka Alžbeta Ferencová, známa pod umeleckým menom Zea, napísala spoločne s producentom Milanom André. Zea píše o sociálnej problematike, postavení žien v dnešnej spoločnosti, ale podporuje aj sebalásku a hľadanie životného balansu a vnútorného pokoja.