5.5.2021
LALA

Jonáš Gruska / Spánok Nepríde Zo Smerov Ktoré Som Nechal Za Sebou

Hudobný magazín The Wire uviedol exkluzívnu premiéru skladby Jonáša Grusku, ktorá bude súčasťou aktuálne pripravovanej nahrávky Brieždenie inšpirovanej úsvitom a snívaním. Na skladbe Spánok Nepríde Zo Smerov Ktoré Som Nechal Za Sebou spolupracoval s umelcom bod [包家巷] (Nick Zhu) pôsobiacim v Berlíne. Skladbu nájdete v článku.

Jonáš Gruska_by Andrej Balco
Jonáš Gruska in Bratislava, March 2021. Photo: Andrej Balco

 

Pkrek / Wistfulness (feat. holé baby)

Necelý rok od vydania jeho štvrtej nahrávky Neuron prichádza myjavský producent Pkrek s trip-hopovým singlom. Wistfulness je predzvesťou pripravovaného konceptuálneho albumu, na ktorom sľubuje viacero hudobných hostí. Na novej skladbe s hororovým podkladom spolupracoval s Evou Sajanovou z formácie God and Eve pod jej sólovým pseudonymom Holé baby.

 

I am planet / Záznamy ticha

Na albume Záznamy ticha sa I AM PLANET po prvýkrát ideovo zameral na problémy človeka v dobe informačného smogu preplneného zbytočnými informáciami, žijúceho v neustálom hluku. Na nahrávke sa vo väčšej miere využíva ticho ako plnohodnotná súčasť kompozície. Inšpiračným zdrojom pre novú kolekciu skladieb bolo dielo slovenského maliara Zoltána Palugyaya a región jeho pôsobenia - Liptov.

 

Riava / Lastúra

Kapela Riava vydala na všetkých streamovacích platformách singel Lastúra. Pieseň je úvodným počinom spolupráce kapely so značkou Well Played Records, pod ktorej hlavičkou formácii už 2. mája vychádza debutový album Zore. Skladbu môžu fanúšikovia kapely poznať už z ich koncertov, no v štúdiovke sa kapela ešte viac pohrala so zvukom, aby lepšie dotvorila snovú, surreálnu atmosféru singlu.

 

Ivana Mer / Earth

Druhý album Ivany Mer je komplexným a konceptuálnym dielom, ktoré vznikalo niekoľko rokov v spolupráci s 18 hudobníkmi z rôznych krajín a kontinentov. Nahrávku možno vnímať ako nepretržitú, 45 minútovú skladbu, ktorá je ódou na prírodu a planétu Zem, pričom reflektuje aj súčasnú socio-geopolitickú situáciu.

 

Kabal / They Live / Shoot 'Em Up

Kabal zverejnil na svojom Bandcampe dve nové skladby. „Spravil som dva tracky a moja drahá Dominika Jakubičková pomohla s cover vizuálom. Nateraz je to acidish electro materiál s trochou italo vibes. Ďakujem Johnovi Carpenterovi za inšpiráciu a policajtom, že robia tento svet depresívnejším miestom pre život." (zdroj Facebook)

 

Gonsofus / Slimmer Waves

V dobe, kedy sme si fyzicky vzdialení, prichádza kapela Gonsofus s klipom spájajúcim ľudí z celého sveta. Hudobníci na sociálnych sieťach požiadali svojich fanúšikov, aby im poslali krátke videá zobrazujúce ako sa venujú záľubám a činnostiam, ktoré im pomáhajú udržať si čistú hlavu v tomto podivnom období.

 

Karin Ann / babyboy

Karin Ann má za sebou prvý rok na hudobnej scéne, no napriek tomu jej meno okrem Slovenska a Česka pravidelne rezonuje aj v ďalších európskych krajinách. Najnovšie zaujala so singlom babyboy, ktorý ukazuje známe príklady utláčania a diskriminácie od 20. rokov minulého storočia až do súčasnosti a jeho vizuál bol vyhlásený za najlepší videoklip na Munich Music Video Awards.

 

Nikolaj Nikitin & Ľuboš Šrámek / Altar Quartets: November

Saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek vydávajú nový album. Autorský projekt so špičkovými hosťujúcimi hudobníkmi vznikal v Bratislave, Prahe, vo Viedni a v New Yorku. Práve tam trávili prelomové obdobie 2019-2020, ktoré prinieslo dobré správy aj straty a ovplyvnilo hudobníkov natoľko, že newyorskú jeseň preniesli do názvu albumu.

 

Eremen & Petijee / Komentujem to

Komentujem to je ďalší príspevok dvojice do rapovej diskusie o živote medzi panelmi a beatmi. Tento tribute track je pouličnou poklonou Čiernej ére, albumu Postavím si dom a stope, ktorú v nich zanechala skladba Môj rodný blok. Nový album vychádza čoskoro digitálne aj ako LP.

 

Felix / Obdobia

Jakub Tvrdík sa s projektom Felix pripomenul na jeseň minulého roka, kedy vydal inštrumentálny konceptuálny album Koniec roka. V úplne inom, veselšom a odľahčenom duchu sa niesla Jakubova spolupráca s Beyuzom na nahrávke Trajektoria, ktorá vyšla o pár týždňov neskôr. K melancholickej nálade sa vracia v emotívnej klavírnej skladbe Obdobia, ktorá bude súčasťou pripravovaného albumu.