10.10.2022
LALA

IAmNøt / Changes

Bratislavská producentka a DJ-jka Sofia Nøt z projektu IAmNøt vydáva debutový album s príznačným názvom “Changes”. Album vychádza zo zvuku tanečnej elektroniky 90-tych rokov a opisuje jej boj s rodovou indentitou. Videoklip k titulnej skladbe „Changes“, vyhral ocenenie na medzinárodnom filmovom festivale v Košiciach a dostal sa aj na prestížny festival videoklipov v Londýne. Album ‘Changes’ vyšiel 9.septembra, na všetkých digitálnych platformách a ako LP na čiernom vinyle pod labelmi Urbsounds a Haluzeum Produkt.

 

Nina Pixel / A Goddess Comes From Within the Earth

Berlínska rezidentka Nina Pixel je na Slovensku známa najmä ako DJ-ka, ale tiež temnými audivizuálnymi predstaveniami, a aj ako jedna z členov kolektívu úspešného albumu Liptov, ktorý priniesol folklór počutý úplne z inej strany. Vydanie svojho debutového albumu Ancestral Archeology ohlásila na 13. október. V septembri k nemu Nina zverejňuje prvý singel a klip k tracku A Goddess Comes From Within the Earth. Čoskoro tiež oznámi dátumy jesenných koncertov.

 

Karol Mikloš / This Side Of Town

Nový album v septembri vydal aj Karol Mikloš. Na albume s názvom This Side Of Town sa Karol s kapelou zatvorili do vlastného mnohofarebného mikrosveta, ktorý presahuje akékoľvek žánrové hranice a zároveň je dokonalou retrospektívou jeho 30-ročného pôsobenia. Na svojom štvrtom štúdiovom albume Karol Mikloš ponúka kolekciu dvanástich rôznorodých skladieb, v ktorých predstavuje mnoho nových prístupov, ale aj odkazy na svoju predchádzajúcu tvorbu. Je to spletitý príbeh o nástrahách stredného veku v situácii novej pandémie, hrozivého mraku prichádzajúceho z východu i mnohých ďalších hrozieb, a o nachádzaní slobody a zmierenia vo vlastnom svete a priestore, ktorý poskytuje hudba.

 

Tittingur / Technopol

Tittingur prichádza so svojím doposiaľ najodvážnejším dielom - štvrtým albumom s názvom Technopol. Pod jeho názvom dvojica pôvodne zamýšľala urobiť svoj najpriamočiarejší techno album v definícii žánru, udial sa však presný opak. Možno sa autorskej dvojici Dominik Suchý a Matúš Mordavský nikdy nepodarí urobiť poriadny techno track, lebo nevedia ako. Práve vtedy sa to však stáva najzaujímavejším. S istotou nevieme povedať, či je Technopol vôbec ešte techno albumom, napriek svojmu názvu. Niežeby na tom záležalo. Hudobne sa prelieva // hľadá v hlbinách súčasnej elektronickej hudby a sonických bádaní. Počujeme dunenie, súženie, extázu. Bolesť. Technopol bol v poslednej produkčnej fáze svojho vzniku, keď začala vojna na Ukrajine. Tittingur sa nevyhol bázni a súženiu, ktoré sa na album dostali v plnej sile.

 

Peter Lipa / Čosi

Peter Lipa je ikonou slovenského jazzu a neodmysliteľnou súčasťou našej hudobnej scény. Po letnej premiére vtipnej a nápaditej skladby Anjel strážnik predstavil song, ktorý nesie doslova zážitkovú príchuť nielen po lyrickej stránke, ale aj po tej vizuálnej. Text Milana Lasicu dokonalo stvárnili scénickými pohybmi tanečníci Simona Machovičová a Laco Cmorej. O zvuk sa postarali klavirista skladateľ Martin "Majlo" Štefánik a zvukový inžiniér a producent Jonatán Pastirčák (Pjoni, Isama Zing). 

 

Tamara Kramar / Oh My Mind

Tamara Kramar je mladá speváčka pôvodom z Bratislavy, momentálne žijúca v anglickom Brightone. Popri štúdiu neurovedy odštartovala svoju hudobnú kariéru v roku 2020 niekoľkými spoluprácami, medzi ktoré patrí pieseň Mesto stratilo dych skupiny HEX, či duet Stop Holding On s The Curly Simonom. Najnovšia pieseň Oh my mind je posledným singlom pred tým, ako sa publikum môže tešiť na zvyšok debutového EP.

 

András Cséfalvay / Future Role of the Church in the Forthcoming Environmental Transformation

András Cséfalvay po rokoch vydáva sólový album, ktorý je zbierkou piesňového materiálu z niekoľkých rokov. Tématicky na ňom András nadväzuje na svoju výtvarnú tvorbu, fantazijné koncepty spojené s vlastnou svojskou piesňovou realitou, či environmentálne traumy, ktorým čelí bardickým hlasom s vlastnoručne poskladanou gitarou v rukách. András Cséfalvay je vo vodách podzemnej scény známy už dlhé roky, jeho piesne nesú naliehavosť, ktorá preráža na povrch cez miestami introvertný hlasový prejav. Či už spieva o planéte Jupiter, elfoch, nenávisti k bicím nástrojom, alebo takmer rytierskym spôsobom o láske a prírode, rozprávačsky vťahuje poslucháča do úplne nových svetov.

 

Dennyiah / Recall

Recall je hudobný videoklip z dielne slovenskej dvojice Dennyiah v hlavnej úlohe s herečkou Táňou Pauhofovou a Marekom Geišbergom. Natáčal sa pod režisérskou taktovkou Erika Jasaňa z Dog 95 film factory. Videoklip získal už viacero ocenení na festivaloch v New Yorku, Florencii, Paríži, Ríme, Tokiu či Los Angeles. Bol zároveň vybraný do finále 52. ročníka USA Film Festival, ktorý je kvalifikačným festivalom na Kanadské národné filmové ceny, a bol vybraný aj za semifinalistu 26. ročníka Rhode Island International Film Festival (Academy Award Qualifying Oscar). Pred niekoľkými týždňami mal aj svoju európsku premiéru na festivale vo Verone.

 

The Wilderness / IV

Trnavská kapela The Wilderness vydáva po rokoch nový, v poradí už štvrtý album. Punkové trio na čele s charizmatickým Denisom Bangom (známym aj so svojím trapovým projektom FVCK_KVLT), drsnými textami a zničujúcou energiou. Vo svojich skladbách reagujú na celospoločenské dianie od konzumného spôsobu života až po narastajúci extrémizmus.