13.6.2023
LALA

Máj bol bohatým na novú tvorbu, preto vám aj tento mesiac prinášame výber z noviniek, ktoré nás zaujali 

Ide o výber prienikovej tvorby od jazzu, cez pop až po zvučnú elektronickú produkciu.

Nech sa páči, prajeme príjemné počúvanie.

 

NINA KOHOUT / Little Butterfly 

Nina Kohout minulý rok vydala svoju debutovú EP nahrávku Pandemonium, ktorá pozitívne zarezonovala nielen u poslucháčov, ale vzbudila značný ohlas aj v médiách doma i v zahraničí. Nina sa v januári 2023 predstavila aj na najväčšom európskom showcaseovom festivale ESNS,  kde si vyslúžila skvelé ohlasy. Singel Little Butterfly oficiálne vyšiel až na konci mája, ale o jeho premiéru v rozhlasovom éteri sa už minulý týždeň stihlo postarať britské BBC Radio 6 Music. Autorka skladbou odomyká zvukové a emočné pole, do ktorého som sa doposiaľ neodvážila zájsť. Vznikla krásna symbióza medzi industriálnym zvukom vyplneným syntetizátorovými plochami, doplnenými o podmanivé éterické vokály. Little Butterfly vznikol na pomedzí Brightonu a Trenčína.

 

Samuel Hošek / PEACE

Spevák a výtvarník Samuel Hošek debutoval v roku 2020 albumom Out Time is Now, na ktorom sa podieľal Jureš Líška. V máji vydal svoj druhý album s názvom Peace, v ktorom sa vracia v tvorbe k jazzu. Elektro pop na aktuálnej nahrávke vystriedal jazzovými štandardmi, ktoré sú doplnené o dve autorské skladby. Na albume sa podieľala špička jazzovej scény; hudobným producentom je Ľuboš Šrámek, výkonným producentom Nikolaj Nikitinom a pod zvukovým dohľadom Petra Preložník a Dušana Novakova, ktorý spolupracoval aj s americkým spevákom Gregory Porterom. Peace sa nahrával vo Viedni a Bratislave a plejádu skvelým hudobníkov podieľajúcich sa na tvorbne dopĺňajú v rámci niektorých skladbieb mená ako Mattia Muller na bicích, Robert Balzar na kontrabase či skláčikové kvarteto Mucha Quartet. Nenechajte si určite ujsť tento podmanivý hudobný počin!

 

TOELLO / Where Is My Kind

Minulý mesiac sme priniesli informácie o singloch, ktoré boli predzvesťou nového albumu talentovaného hudobníka Tomáša Trníka alias Toello. Po troch rokoch vyšiel vo vydavateľstve Gergaz dlhoočakávaný album Where is my kind, ktorý je pozvánkou do prierezovej tvorby autora. Vrstvené chytľavé melódie sa pretvávajú pomedzi žánre ako pop, indietronika a trap. Ak vás oslovili single ako Prime, The Hardest Pill To Swallow či Low Pass, poďte sa započúvať do ďalších šiestich skladieb na novom albume.

Bobsan / Frydays

Marek Bohunický alias Bobsan je absolútnou stálicou na slovenskej klubovej scéne. Sú desiatky parties, kde ste ho mohli zažiť ako selektora, o to viac nás teší, že pravidelne prichádza aj s vlastnou tvorbou. Cieľom tanečného albumu Frydays bolo vytvorenie hutného a dynamického zvuku so silnými kopákmi, ktoré prebudia k životu svojimi hlbokými syntetickými basovými linkami, energiou a dynamickou tanečnou hudbou. Gergaz touto nahrávkou dopĺňa svoj silný máj, kedy pod jeho hlavičkou vyšlo hneď niekoľko skvelých albumov. Frydays obohacujú hostia ako speváčka a gitaristka Lara Abou Hamdan, hudobný producent Analogrunner, speváčia Julls Rex z Waterbased či rakúska speváčka Jaeyn a maďarský gitarista Kristof T.

Purist / Toxic

Stálica slovenskej scény Purist predstavili singel Toxic z ich nového pripravovaného albumu. Skladba silný podmanivý zvuk a celá je spievaná v slovenčine. Text piesne opisuje príbeh generácie, ktorú vychovala spoločnosť plná večierkov, drog a alkoholu. Zároveň naráža na neustále rastúcu agresiu. Počas 5 ročnej pauzy načerpali veľa novej inšpirácie a tak vznikla táto silne dynická skladba svetového zvuku. Nech sa páči, dajte si skladbu aj viac krát.

 

The Youniverse / NEON

Kapely The Youniverse vydali svoj už tretí album Neon. Svetový zvuk chcú aj prostredníctvom švédskeho vydavateľstva dostať čo najviac do zahraničia. Vydanie albumu bolo pôvodne naplánované spolu s turné turné už v roku 2020, avšak pandémia tieto plány značne presunula až na rok 2023. Kapela však postupne vydala niekoľko singlov ako ochutnávku k novinke Neon. Poslucháči si mohli doposiaľ vychutnať skladby ako „Unfollow Me?!“, „Video Love“, „Cold Hearted Parter“, „Lime“ a  „Darts“. Desať nahrávok prevedie poslucháča od tanečných až po osobnejšie s pomalším tempom.

 

FEZOY aka BALTAZAR / Valentine

Domácu klubovú scénu v našom výbere zastupuje aj FEZOY aka BALTAZAR, ktorý v máji vydal svoj nový track Valentine. Houseová skladba najlepšej piatkovej party má strhujúci vibe a poslucháč sa ňou nechá veľmi rád unášať. Valntine vyšiel pod hlavičlou Leporelo. Nech sa páči!

 

cover foto: Jakub Gulyas