2.7.2022
LALA

Nov / Anatómia chobotnice

Bratislavská kapela Nov vydala 6. júna svoje debutové EP, ktoré okrem už vopred vydaných singlov Slnečnica a David Lynch obsahuje aj ďalšie tri skladby. ,,Abstraktné texty z EP majú spoločné to, že vznikli ako ventil návalov úzkosti počas nespavosti. Zaoberajú sa stratou blízkej osoby, (ne)láskou k samému sebe, fascináciou cudzími krajmi a slovnými metaforami,” približuje speváčka a textárka Nina Tarasovičová. Skladby na EP si kapela nahrala svojpomocne mimo štúdia, o zvukový mix a master sa postaral Dominik Suchý známy aj z projektu Tittingur.

 

Karol Mikloš / Awkward Laughter

Singel Awkward Laughter predznamenáva štvrtý štúdiový album Karol Mikloša s názvom This Side of Town, ktorý vyjde 23. septembra na Deadred Records. „Ako mnohí, covidové časy sme využili tak, že sme sa zatvorili do svojho sveta a vytvorili si vlastný mikrovesmír, ktorý sme nazvali This Side of Town - je to mnohofarebný svet, presahujúci akékoľvek žánrové definície a je to zároveň dokonalá retrospektíva môjho 30-ročného pôsobenia na scéne,“ približuje Karol Mikloš svoj nový album.

 

Dead Janitor / Forms

Elektronický producent Dead Janitor je dlhoročnou stálicou na slovenskej experimentálnej scéne. Svoj najnovší album s názvom Forms mu vydal na budapeštiansky label EXILES. "Koncepciou albumu bolo nájsť niekoľko malých prvkov prírodných zvukov, ako je klepanie dreva, rezanie papiera alebo otáčanie kolesa bicykla a vytvoriť z nich niečo syntetické, nájsť nové prístupy pre emocionálne aj umelé charakteristiky abstraktných kompozícií. Názvy skladieb sú variáciami na FORMU, pretože forma sa ohýba sama v sebe,“ vysvetľuje svoj koncept Dead Janitor.

 

zef / 4:20 (Už je čas)

Jozef Rezník, ktorý si po novom hovorí zef, spevák a gitarista indierockovej kapely Walter Schnitzelsson vydal svoju prvú sólovú skladbu. "Dlho som romýšľal, aký by to mohlo mať zvuk a zároveň som vedel, že gitary sa úplne zbaviť nechcem. Len som ju trocha znetvoril, vlastne na nepoznanie. Ako samotný názov 4:20 napovedá, je to o veľmi dobrom momente, kedy sa tak trochu pokúšam spomaliť čas a užívať si ho troška dlhšie," približuje zef.

 

Jimmy Pé / Puzzle EP

Jimmy Pé sa vrátil z amerického turné a krátko na to vypustil von nové EP s názvom Puzzle. Je to zároveň prvá nahrávka, na ktorej sa neobjavuje žiadna inštrumentálna skladba a všetky tracky majú vokály. Hosťami a spoluautormi skladieb sú speváčka Laura WengToelloSanahaus či kalifornská rapperka Alma Rosae. Po ochutnávke prvého singla "Pé Is Not Dead!", vydáva ďalší videoklip k tanečnej skladbe Booty Pop.

 

Tolstoys / Love Is Not For Rent

Tolstoys pokračujú s vydávaním videoklipov. Tentokrát prišlo na Love Is Not For Rent.

 

Boh Vajec / ONÉ

Ultraproduktívny a tvorivý skladateľ Richard Grimm aka Boh Vajec, ako znie jeden z jeho umeleckých pseudonymov, pod ktorými pôsobí a vydáva albumy, pripravil a vydal ďalšiu nahrávku: ONÉ. Experimentálna nahrávka obsahuje 8 rozmanitých skladieb tvoriacich celkovo 18 minút. Je tam matika, je tam punk, je tam vtip a hravosť. Čo viac?

 

Päfgens / Der Regen

V Berlíne usídlené duo Päfgens vydáva ďalší album. "Der Regen sa snaží zmapovať stopu dvoch rokov. Prichádza odnikiaľ, na chvíľu vás vezme na miesto a odíde tak náhle, ako prišiel. Jemný, no zároveň veľmi silný." Jana Kočišová a Filip Drábek na albume spolupracovali s Adamom Badí Donovalom (mixing) a Isobutaneom (mastering). Album obsahuje šesť atmosférických skladieb. Filen under: ambient, drone, field recordings, soundscapes...