19.3.2023
LALA

Aj tento mesiac vám prinášame výber z noviniek, ktoré nás zaujali

Hneď traja z interpretov sa predstavia na showcaseovom Sharpe festival na konci apríla, pre XCES to bude ich premiérový koncert.

Prajeme príjemné počúvanie.

 

XCES / It's Happening

Modulárna kapela/umelecký kolektív XCES popierajú hranice žánrov a znejú inak než čokoľvek na domácej scéne aktuálne poznáme. 

Ich debutový album It's Happening razí filozofiu post-žánrovosti a rozoberá témy ako informačný pretlak, sociálne odcudzenie, meme kultúra, meta-irónia a rola umelej inteligencie v umení a spoločnosti. Zvukovo prelietava od elektroniky cez experimentálny rap, doom metal, poéziu či soundscape, až po noise, pričom táto polyštýlovosť sa javí byť rovnakým dielom poctou aj paródiou jednotlivým žánrom. 
Texty albumu 21.storočia boli vygenerované modelom GPT-2, ktoré prvotne definovali tematiku obsahu ako aj žánrovú estetiku jednotlivých skladieb pri tvorbe. Okrem hlavného vokalistu texty prezentuje aj jeho digitálny klon či paranoidná hlasová asistentka Siri. 

PUDING PANI ELVISOVEJ / Trhací kalendár

Po piatich rokoch odmlky sa vracia slovenské ikona elektropopovej hudby,  skupina Puding Pani Elvisovej. Podmanivá skladba Trhací kalendár svojou hudobnou farebnosťou a hudobnou bezprostrednosťou zaujme poslucháčov a prežiari celý deň. Pri tvorbe skladby sa kapela presunula z bratislavského štúdia zhmotniť svoje nápady na chatu do Demänovskej doliny. Zverejnený singel je prvou ochutnávkou z pripravovaného albumu, ktorý Puding pani Elvisovej plánujú vydať na jeseň tohto roka. 

 

DANO HERIBAN / O2H

Dano Heriban sa po dvoch detských albumoch vracia k nahrávke s vážnejšími témami. Názov novej štúdiovky O2H je slovnou hračkou, ktorá v sebe skrýva slovo odvaha a jej dôležitosť podpisuje zrkadlovo otočený vzorec vody. Do piesní pritom vložil odvahu hovoriť o dianí na Slovensku aj v osobnom živote a využil svoju poetickú výrečnosť. Texty sú uložené do popových kúskov starostlivo zasadených v jazzových základoch, ktoré skladbám dodávajú kompozičnú rozmanitosť. Dano Heriban nám pripomína, že poézia a hudba sú veľké liečiteľky duše.

 

LAURA WENG /AURA

Debutový album AURA priniesla Laura Weng dva roky po zverejnení svojho prvého singlu. Laurine texty dopĺňa súčasný zvuk, prepracované a hravé aranžmány, o to všetko sa postarala stálica spomedzi slovenských producentov,  Jureš Líška z Fallgrapp. Hviezdnu zostavu dopĺňajú hudobníci Laurinej kapely Peter Kunzo (klávesy), Mattia Müller (bicie) a Miloš Bulík (basa) či Simon Štubniak,  pôsobiaci pod umeleckým menom The Curly Simon.

HVOZD / Krehkou krajinou

Po 12-ročnej pauze sa bratislavská skupina Hvozd vracia s druhým štúdiovým albumom, ktorý nesie názov Krehkou krajinou. Album obsahuje desať skladieb a svojou farebnosťou zaujme poslucháča na prvé vypočutie. Jedinečný zvuk tvorený mixom šansónu s jazzom a svojské texty prehovárajú človeku do duše. Album je odkazom a poctou tvorbe Filipa Topolu z kapely Psí vojáci.

 

MEOWLAU X VAL / Snow

Meowlau x Val je sviežim a stále stúpajúcim zjavom na slovenskej hudobnej scéne. Stále viac ľudí si podmaňuje ich úderná rytmická hudba s odkazom na drum'n'base. Skladna Snow je predzvesťou pripravovaného albumu Daydream. Snow pojednáva o náročnom vzťahu, či už medzi partnermi, rodinou alebo priateľmi. Hoci má pieseň naliehavú a intenzívnu atmosféru, stále je veľmi melodická a tanečná. Producentky sa na nej podieľali Mário Dočekal alias Subtension a Jureš Líška z projektu Fallgrapp.