5.3.2022
LALA

Meowlau x Val / Nevermind

Nové dievčenské duo Meowlau x Val tvoria hudobníčky Laura Jašková a Valentina Vlková. Stretli sa vďaka televíznej súťaži ešte v roku 2019 a odvtedy spolupracujú na spoločných skladbách. Basgitaristka a gitaristka Meowlau, známa aj z pôsobenia v kapele Billy Barman, hosťovala tiež na albume Hodina medzi psom a vlkom Richarda Müllera. Debutové EP Meowlau x Val s názvom Nevermind nesie šesť žánrovo rôznorodých piesní a vyšlo 22. februára na labeli Gergaz.

 

SRNKA / Vedeli by ste niekto zahrať tmu?

Zoskupenie SRNKA má vskutku zaujímavé hudobnícke obsadenie: Michaela Paštéková (speváčka), Miroslav Tóth (skladateľ a hráč na elektroniku), Marek Buranovský (gitarista) a Zdeněk Závodný (saxofonista). Na svojom debutovom albume Vedeli by ste niekto zahrať tmu? prinášajú nový hudobný štýl, ktorí sami nazvali dark forest industrial. Na albume sa mixuje stádo zvukov - od temnej industriálnej elektroniky, plazivej tureckej zurny, cez barytónové gitarové riffy, ľadový altový saxofón až po pichľavý ihličnatý basklarinet či ozvuky z Hornej Marikovej. Hustotu nástrojov rozbíja vokál, ktorý absurdnosť obsahu hovorených slov umocňuje ich nekonečnou repetíciou. Album vyšiel na labeli Tothem Records.

 

Daniel Kordik / Ocela

Daniel Kordík je jedným z najaktívnejších a najzaujímavejších producentov súčasnej experimentálnej elektronickej hudby na Slovensku. Jeho tvorba je siahodlhá a širokospektrálna: od tanečných a techno produkcií (Jamka a Urbsounds Collective, ktorého je spoluzakladateľom), cez field recordings ([Sy][ria], Poznova), po početné kolaborácie a improvizácie (V rýchlosti pomaly s Matejkom a Tóthom; Mimo-Soto s Kenom Ikedom, za ktoré získali za r. 2020 cenu Radiohead Awards). Jeho najnovší album Ocela vychádza pod značkou experimentálneho vydavateľstva Weltschmerzen.

 

Nina Kohout / Pandemonium

Nové smerovanie naznačila Nina Kohout už decembrovým singlom Moonlight. Teraz prichádza s debutovým EP s názvom Pandemonium, na ktorom sa výrazne posúva po zvukovej aj tematickej stránke. Pandemonoium sa nesie v temnejšej atmosfére a nesie experimentálnejší zvuk a nové témy. „Pandemonium, ako neurčitá hranica imaginárneho so skutočným, šialenstva so zdanlivo zdravým rozumom, nech to značí už čokoľvek. Pandemonium ako zmätok, nezhubný hurikán farieb a emócií, teda zrkadlo toho, kto som a kým som odjakživa ako človek bola. Viac ako svetu som v tejto pandem(on)ickej nahrávke najmä sebe ukázala, ako znie hudobný ekvivalent k mojej osobe, k persone citlivo cítiaceho jednotlivca žijúceho na planéte, ktorej nie tak úplne vždy rozumie.“ Pandemonium vychádza vo vydavateľstve Deadred.

 

Adela Mede / Szabadság

Debut Szabadság nahrávala autorka vo svojom rodisku, na pomedzí maďarských a slovenských hraníc. Pátra na ňom po svojej osobnej, rodinnej, kultúrnej, folklórnej a geografickej minulosti a súčasnosti. Adela Mede na albume experimentuje so svojím hlasom, folklórnymi vyplvmi, terénnymi nahrávkami, aj jazykom, ktorý používa (kombinuje angličtinu, slovenčinu a maďarčinu).

 

Tolstoys / Mirror Me

Dlhoočakávaný druhý album skupiny Tolstoys je konečne tu. Volá sa Mirror Me a jeho ústrednou témou je hľadanie vlastnej identity. Tolstoys na ňom pracovali vyše dva roky, nahrávali v drevenici v Nízkych Tatrách, aj v Berlíne. S albumom im tiež pomáhala dvojica producentov Drew Deal a Zino Mikorey. Výsledok obsahude desať skladieb a vychádza na Slnko Records.

 

Elýščítat / Transformative Disruption

Transformative Disruption: "neustále sa meniaci, prekvapujúci eklektický kúsok, ktorý pripomína rozmanitosť a krásu života." Takto svoj album definuje mladý elektronický producent Ondrej Obst, ktorý si hovorí Elýščítat. Elýščítat aktuálne prichádza s eklektickým počinom, o ktorom sa sám vyjadril takto: "Teší ma, keď môžem experimentovať a prinášať nové fúzie zvukov. V poslednej dobe mám chuť preskúmavať viac žánrov. Jeden deň robím na avantgardnom IDM tracku, inokedy je to zas breakbeat, ťažké techno, či rôzna bass music."

 

Martin Burlas / lost

A na záver ešte nová skladba od slovenského skladateľa Martina Burlasa: Lost.