31.12.2021
LALA

Subtension / Stranger

Subtension sa napriek mladému veku stihol zapísať do diskografie známych svetových drum&bassových labelov. Jeho nové EP Stranger zachytáva prerod jeho pohľadu na tvorbu hudby. Namiesto rýdzo tanečných skladieb sa viac zameriava na experimentálnu elektroniku či downtempo. Novinka vyšla v slovenskom vydavateľstve Gergaz digitálne a dostupná bude čoskoro aj ako LP.

 

Nina Kohout / Moonlight

Nina Kohout už onedlho predstaví svoje debutové EP, na ktorom posúva možnosti zvuku a hudobných pravidiel za svoje doterajšie hranice. Prvou ochutnávkou je skladba Moonlight - pieseň s éterickým vokálom, inštrumentálne rozmanitým a nepredvídateľným zvukom a zimomriavkovou atmosférou. Okrem zaujímavej melodickej a harmonickej linky tajomnosť skladby výrazne definuje aj rozmanitá hudobná produkcia.

 

Tomáš Prištiak / dog-rose

dog-rose od Tomáša Prištiaka je jedenástym releasom vydavateľstva Weltschmerzen. Predstavuje jeho osobitý prístup k súčasnému pesničkárstvu: zaobalené v inom zvuku by niektoré skladby mohli znieť v rádiách, jeho prístup ich však umiestňuje skôr k freak folku, soundartu a field recordings. Piesne vynikajú zašumelým ale aj ostrým, prekvapivým zvukom a celý album situujú do príbehu a akejsi song-writingovej verzii prúdu vedomia.

 

Bulp / Mahri

Bulp odprezentoval novú sólovú verziu svojej live show a oznámil, že sa vo svojej tvorbe zameria viac na klubové tanečné tracky. V novinke Mahri kombinuje údernú break-beatovú rytmiku s prenikavými basovými frekvenciami, silnými syntetizátorovými linkami a rytmicky posekanými vokálnymi samplami, podporujúcimi našlapaný „drive“ skladby. Mahri je energickým kúskom, ktorý prezentuje produkciu Sama Štefanca v razantnejšej podobe, s rýchlejším BPM a nekompromisným prístupom.

 

Katarzia / n5

Najveselší a najpopovejší album Katarzie vychádza po ročnej spolupráci s producentom Oliverom Torrom, s tromi koprodukciami od Evil Medvěd, Ancestral Vision a Isama Zing. Na v poradí piatom albume, ktorý nazvala jednoducho n5, Katarzia opäť pracuje s experimentálnym klubovým zvukom s prvkami hyperpopu, intímnejšie kúsky podopiera zvuk gitary. Skladby napísané v Abletone Katarziou a jej texty berie do rúk po preposlaní súborov Oliver, vďaka čomu vznikajú ekvilibristické producentské počiny.

 

Keosz / Corrupt a file I

Producent a grafický dizajnér Erik Osvald, ktorý tvorí pod pseudonymom KEOSZ, vydal nové EP s názvom Corrupt a file I. EP je kolekciou nedokončených zvukov a nahrávok, ktoré pochádzajú z jeho, ako sám povedal "už plného HDD, aby ste na mňa nezabudli."

 

Stroon / Überhormones

Stroon vydáva pod svojou značkou Frequent Fires novú nahrávku Überhormones, v ktorej sa venuje úvahe nad tým, či by bolo možné preniesť ľudstvo na vyššiu úroveň syntézou ľudských hormónov – na Ľudstvo 2.0. Sedem príbehových skladieb vytvoril Stroon v spolupráci s textárkou Nykolou Košnárovou, s ktorou spolupracoval aj na písaní kompozície Songs of Concealed Amplitude.

 

Whithe / Koora

Whithe je slovenský elektronický hudobník produkujúci atmosférické, experimentálne ambient/tanečné skladby primárne s analógovým vybavením. V priebehu jeho kariéry sa jeho hudba pohybovala od evokatívnych zvukových plôch po konkrétnejšie a klubovo orientované zvuky súčasného techna a future garage. Aktuálny singel Koora ponúka svižný tanečný spodok a breakbeatové medzihry bez toho, aby sa vzdával celkovej éterickosti.

 

Pain Palace / Pain Palace

Pain Palace je názov nového albumu a zároveň nový názov hudobného projektu zakladateľov značky Weltschmerzen - Tomáša Prištiaka, Matúša Mordavského a Dominika Suchého. Debutom tejto trojice vydaným pod názvom Weltschmerzten odštartovala v roku 2019 existencia vydavateľstva, teraz sa rozhodli svoj experimentálny elektronický projekt premenovať. Atmosféra aj hudba na albume radikálne kolísa: počujeme ľútosť, tragédiu, brutalizmus a beznádej, avšak rovnako intenzívne aj krásu, krehkosť a veľkoleposť.

 

Says / In A Loop

Skupina Says po čase prichádza s novým singlom In A Loop. V skladbe s dobrým koncertným potenciálom sa oproti minulosti do popredia ešte viac dostávajú nástroje ako elektronika. Celou pesničkou sa ako červená stuha tiahne text, ktorý sa s nadhľadom venuje jednej z tém súčasnosti, a tou je opakovanie sa stereotypov v životných návykoch a neschopnosti sa z nich vymaniť.

Pkrek / Nostalgie fest. Filip Konvalinka

Pkrek si do spolupráce na novinke Nostlagie prizval rappera z legendárnej formácie Pio Squad, Filipa Konvalinku. Do skladby s nostalgickou tematikou zapojili aj dobre známeho brnenského Dj Opia, ktorý trip hopovo ladený podmaz okorenil scratchmi a word cutmi z filmu Commando, ktorý všetci zainteresovaní od detstva obľubujú.

 

White Place /Empty Session

Kapela White Place vydala v závere roka video s názvom Empty Session, v ktorom v koncertnej podobe predstavuje sedem nových, z toho šesť zatiaľ oficiálne nevydaných skladieb. Koncert zachytený na dynamickú kameru bol natočený v prázdnej kultúrnej sále vo Vranove nad Topľou v priebehu decembra.

 

Charms Kids / Ordinaire

Kapela  Charms Kids pokračuje v nastolenom pláne - každý týždeň jeden singel s vokálmi od talentovaných umelcov z rôznych kútov sveta. Novinka Ordinaire bolo pôvodne zamýšľaná ako priamočiara punková gitarovka so živými bicími. Po sérií nečakaných náhod a zásahu producenta Pjoniho je výsledkom nakoniec kvalitný electro hyperpop s možnosťou zatancovať si.