2.9.2022
LALA

52 Hertz Whale / Present Sense Impression

Tri roky od ich debutu, vložili 52 Hertz Whale do nového dlhohrajúceho albumu množstvo výborných piesňových nápadov,  zúročujú roky rozorvanosti ich živých shows a spájajú ich s intímnym pohľadom na melanchóliu v gitarovej hudbe. Rázne bicie, ťažkotonážne gitarové a basové rify sa tentoraz blížia viac k ľahkosti skorého ethereal darkwave, aby v zápätí nasadili znovu klasickú úderku s prevaľujúcou sa vlnou melanchólie, akú poznáme z ich živých koncertných vystúpení. Časť skladieb producentsky podporil aj “Prague's favorite rock'n'roll enfant terrible” Lazer Viking. Na cimbale v skladbe “Argentina” hosťuje rumunský virtuóz Marcel Comendant. Album Present Sense Impression vychádza vo vydavateľskej spolupráci Fullmoon magazine a labelu Weltschmerzen.

 

God And Eve / Mouth Organ Playing

Detský syntezátor Casio SA-20 si slovenská art-popová zostava God and Eve kúpila cez “bazoš” minulý rok za 20 eur. Teraz na ňom skomponovala a nahrala celú novú pesničku s názvom “mouth organ playing”. Letný hit trochu inak vznikal podobne spontánne ako sprievodný vizuál, ktorý rozanimovala speváčka a spoluautorka piesne Eva Sajanová. 

 

KKR / Milujem

KKR je kontrola kvality reality. KKR je nový projekt rappera Lyrika H (Modré Hory / Zlokot) a elektronického producenta Rentipa. Milujem je prvý singel s eponymného albumu, ktorý vyjde koncom októbra a bude obsahovať celkom deväť trackov. Videoklip režíroval Branislav Vincze, postprodukoval Zden Hlinka, kameroval Furda Michal a okrem Lyrika a Rentipa si v ňom zahrala najmä ukrajinská baletka Алекса Петрова (Alexa Petrova).

 

Urbsounds 'Unpolished Fidelity

Bratislavský DIY kolektív oslavuje dvadsaťročnicu novou, nepočutou hudbou na vinyle. Svet sa od začiatku tisícročia veľmi zmenil, ale Urbsounds si stále idú hlučnú a špinavú experimentálnu elektroniku, z ktorej cítiť ducha opustených industriálnych priestorov a punkových squatov. Svoje výročie si pripomínajú desiatkou trackov, ktoré vznikli špeciálne pre túto výberovku. Na kompilácii tak nájdete ich tvrdé jadro, iba slovenskú hudbu.

Tracky dodali zakladatelia kolektívu Urbanfailure, RBNX, Ex-Jamka Daniel Kordík a Monika Šubrtová, ktorí sú dnes rešpektovaní sólisti známi na medzinárodnej scéne. Chýbať nemôžu ani také mená ako NDS, Makkatu, Dead Janitor, Vrtačky po desáté hodině a Maraki. O master sa postaral Adam Matej, o generáciu mladší tvorca elektronickej hudby vystupujúci ako DJ Gäp a vizuál vytvoril Boris Vitázek, renomovaný novomediálny umelec.

 

Whithe, eónika / OA

Nový track od v Bratislave usadeného elektronického producenta, ktorý si hovorí Whithe, vznikol v spolupráci s eónika a je kombináciou future garage, tranceu a post-dubstepu.