1.5.2022
LALA

FVLCRVM / X-tacy

FVLCRVM je späť s retrofuturistickým videoklipom k tracku X-tacy, ktorý hudobne odkazuje na 90s hudobný štýl zvaný eurodance. Videoklip je vytvorený v hernom engine v spolupráci s českou virtuálnou umelkyňou NIVVA. Celá skladba sa vtipne nesie v téme slepej oddanosti a naivity. Tú dopĺňa interpretov priškrtený hlas a aranžmány, kde sa prirodzene prelínajú zvuky z rôznych dekád. Veď posúďte sami:

 

Martin Matys / Kharkiv

Spoločensky angažovaná skladba proti vojne na Ukrajine. Silný text, z ktorého mrazí. Martin Matys je slovenský rapper žijúci v Prahe, vydáva na českom labeli Ty nikdy a dlhodobo sa venuje spoločenským témam. Reprezentant inteligentného, úplrimného rapu.

Buy Her Sugar / April

Témou nového singla skupiny Buy Her Sugar je sociálna izolácia. Je priamočiarym oznámením apatie, racionálnym skonštatovaním pocitov osamelosti. Na skladbe kapela spolupracovala s Erikom Horákom, aj elektronickým producentom Blame Your Genes, ktorý sa objaví aj vo videoklipe.

 

Analogrunner / Echo Cube

Na Deadred Records vyšiel v apríli nový album elektronického producenta Analogrunnera. Echo Cube je citlivo vyskladaná mozaika elektronických skladieb, demonštrujúca rôznorodosť a zvukofarebnosť a charakteristická kolektívnou spoluprácou rôznych zúčastnených umelcov. Obsahuje tracky s vokálom ako výsledok spolupráce s viacerými hudobníkmi ako aj inštrumentálne kúsky. Album vychádza ako limitovaný 12" vinyl a digitálne na všetkých známych streamovacích platformách.

Katarína Máliková / Uspávanka pre Kryštofa

Smutná i krásna zároveň je titulná pieseň k filmu Kryštof, ktorú zložila oceňovaná hudobníčka Katarína Máliková. Krátko pred premiérou snímky Kryštof zároveň vznikol k skladbe videoklip, v ktorom si zahrala aj samotná umelkyňa. Text skladby, ktorá nesie názov Uspávanka pre Kryštofa, je úpravou básne Halali od moravského básnika Jana Skácela, prenasledovaného počas vlády komunistického režimu v Česko-Slovensku.

 

Dis Is Markéta / hrajžemi

Nitrianska kapela Dis Is Markéta predstavuje EP s názvom hrajžemi. Nahrávku tvorí päť piesní, ktoré sú inšpirované folklórom, world music aj súčasnou hudbou. Kapelu tvorí päť mladých hudobníkov pochádzajúcich podľa ich vlastných slov z rôznych hudobných svetov. O master, mix a produkciu EP sa postarali Tomáš Lobb a Martin Zaujec z novovzniknutého nitrianskeho štúdia Beyond Music studio, známi tiež z kapely Luvver.

 

Tolstoys / Dokola

Nový videoklip majú vonku aj Tolstoys. Skladba Dokola je ďalším singlom z ich ostatného albumu Mirror Me. O videoklip sa postaral Michal Mikuš (Bubblegum).

 

Good Mood / Akvareal

Nový album producenta Good Mooda s názvom Akvareal spája jemnú posluchovú elektroniku s euforickými tanečnými skladbami, hravou improvizáciou a industriálnym experimentom. Pripomína tak paletu, na ktorej časom pribúdajú nové a nové vrstvy farieb. „Môj album si môžete vychutnať ako kompletnú hodinovú výstavu, ale pokojne aj po jednotlivých skladbách – maľbách zavesených vo vašej obývačke,“ konštatuje Good Mood. Akvareal vychádzana slovenskom vydavateľstve Leporelo.

 

Ľuboslav Krajňak / The Colous

Experimentálno - soundartový album vydal v apríli aj Ľuboslav Krajňak, známy aj z pôsobenia v skupine Waterbased, s ktorou momentálne dokončujú svoj debutový album. Krajňakov album The Colous je zbierkou ambientných skladieb, ktoré vznikli ako zvukový sprievod k jeho výstave malieb s názvom "Na konci rána".

 

 

Kabal / Vampire Castle EP

Trojskladbové EP od v Prahe usadeného hudobníka Kabala Vampire Castle EP vzniklo zo spontánnych sessions: počas experimentovania s text to speech až po brnkanie na gitare. Ako to už býva, nahrávka je to hlboko osobná a reflektuje špecifické obdobie v hudobníkovom živote. Nahrávka vychádza na budapeštianskom labeli Dalmata Daniel.

 

Martin Burlas / Hovoria k nám mŕtvi

Po dvoch mesiacoch prichádza aj nová skladba od Martina Burlasa, Hovoria k nám mŕtvi...