1.3.2021
LALA

David Kollar / Sonic Pulses

Gitarista, improvizátor a skladateľ filmovej hudby David Kollar vydal minulý rok šesť albumov, soundtrackov a medzinárodných spoluprác, teraz prináša nový sólový ambientný album Sonic Pulses. Nahrávka si vnímavého poslucháča získa silnou atmosférou a pomaly, postupne sa rozvíjajúcimi motívmi. Napriek zvukovej úspornosti a množstvu repetície má každá zo štyroch skladieb svoj dej, ktorý sa rozprestiera na veľkorysej ploche od sedem a pol do trinásť minút.



NaiKavols / Woke

Projekt NaiKavols, za ktorým stojí slovenský spevák, producent, skladateľ a textár Kristián Mikulovský, prichádza s dvojalbumom Woke. Idea Woke spočívala vo vytvorení diela, ktoré je určené na polnočnú jazdu v aute. V albume možno počuť vplyvy viacerých štýlov od techna, popu, súčasnej klavírnej skladby až po ambientnú a modulárnu hudbu.



God and Eve / The Creation

Sú mladí, študujú hudobnú kompozíciu a majú radi súčasnú vážnu hudbu, džez aj artpop. Talentovaní God and Eve vydali na Slnko Records svoje debutové EP s názvom The Creation. Napriek tomu, že stihli odohrať len jeden koncert, na adresu ich tvorby sa už pochvalne vyjadrujú Kevin Cole z americkej rozhlasovej stanice KEXP aj Michal Kaščák z festivalu Pohoda.



Eremen & Petijee / Moja kru

Prvá skladba z plánovaného albumu dvojice vychádza 7 rokov po debute Únikový východ. Moja kru je klasický "reprezent track" partie, komunity, kamošov a sociálnych väzieb. Skladba mala premiéru na Rádiu_FM. Album Únikový východ vychádza v priebehu mája 2021 vo forme vinylovej platne.



Queer Jane / I Went To See My Face

Bratislavská indie kapela Queer Jane zverejnila videoklip ku skladbe I Went To See My Face. Je to v poradí už siedmy videoklip z ostatného štúdiového albumu Amen Dolores. Videoklip prostredníctvom jednoduchej kompozície prenáša význam textu na diváka. Hlavným a zároveň jediným účinkujúcim je frontman kapely Vlado Nosáľ, ktorý okrem spevu dáva aj tip, ako sa majú piesne správne spievať vo vani.



Absorver / Absorvations

Skladateľ a producent Adam Mészáros z Bratislavy, ktorý stojí za projektom Absorver, má za sebou vydané dve digitálne EP. Prvé, svojpomocne publikované Attribution z roku 2017 a o rok mladšie Obstinate Light. Jeho výsostne konceptuálna tvorba oslovila rakúske vydavateľstvo Mai Lei Bel, s ktorým sa na jar roku 2020 dohodol na spolupráci. Najnovšie, sedemtrackové EP Absorvations, je nielen vinylovým debutom pre jeho projekt Absorver, ale aj prvým spoločným počinom ich vzájomného partnerstva.



Haf & Beyuz / Číslo 5 žije

Legendárna hudobná dvojica Tomáš Hafner a producent Beyuz prichádza po 6 rokoch s piatym štúdiovým albumom s názvom Číslo 5 žije. Nahrávali ho ešte na sklonku roku 2020 v štúdiu Zion5 a okrem Hafnera môžete na albume počuť aj Miška Turzu, ktorý je už stálicou ich vydavateľstva Brekeke Records. Produkčne ich doplnili domáci Emoniozboyz, The Grand Buffet, či Dj Jazzy. O grafickú podobu tohto veľdiela sa postaral Šumichrast.



Javor.ina / Temná hodina

Pesničkárka Martina Javor a jej manžel, bubeník, klavirista a skladateľ Marián Slávka, prvýkrát predstavili svoj spoločný projekt Javor.ina pred troma rokmi v podobe krásnej skladby Soľ nad zlato. Po dlhej odmlke dvojica prichádza s novinkou, ktorá ide pod kožu so silným textom a nepredvídateľnosťou hudobnej zložky.