16.5.2023
LALA

Aj za mesiac apríl vám prinášame výber z noviniek, ktoré nás zaujali

Minulý mesiac v rámci ponuky snúbil rap, elektronickú a aj klasickú hudbu.

Nech sa páči, náš výber. Prajeme príjemné počúvanie.

FVCK_KVLT / CIGÁN

Album Cigán je eklektickým dielom jedného z najzaujímavejších hip-hopových a rapových umelcov súčasnosti. Denis Bango pod názvom Fvck_Kvlt prešiel od punkovej kapely The Wilderness až po absolútne podmanivý a vycibrený zvuk alternatívnej hip hopovej scény. Na svojom treťom albume osciluje od vokálno baladických polôh cez metal, rok až po elektro housový zvuk s pulzujúcim rytmom. Ide o album, ktorý sa nedá prestať opakovane počúvať. Každým jedným počúvaním poslucháč objaví, pochopí a zaznamená nové a nové silné podlinky so silnými odkazy. Textovo brilantne vyskladaná výpoveď o dnešku a o umelcovi samom. Tento týždeň začína turné k vydaniu albumu, nenechajte si ujsť tento masterpiece naživo.

 

ERIK ŠULC/ Zastavte

Erik Šulc je na scéne už pojem, keďže pôsobí ako člen najúspešnejšej slovenskej reggae skupiny. Pri sólovej tvorbe urobil značný odklon od zvuku Medial Banana a Erik Šulc & Tribal Colours a zameral sa viac na elektronickú hudbu inšpirovanú zvukom 80. rokov.  Na singli Zastavte spolupracoval s Lukášom Zdurienčíkom (Blame Your Genes), ktorý mal na starosti mix a postprodukciu. Pre Erika nejde o prvú spoluprácu tohto druhu, pretože v 2021 hosťoval v podobne ladenej sklade Mesto od producenta Isobutana.  Skladba Zastavte je predzvesťou nového albumu, ktorý bude celý pod hlavičkou tandemu Erika a Lukáša. Žánrovo pôjde o synth a indie pop doplnený Erikovým snovým rozliehajúcim sa vokálom.

 

SLAVO SOLOVIC / 4 Divertimentá

4 Divertimentá sú svieže retro kompozície pre radosť a rozptýlenie v dnešnej dobe preťaženosti. 12 skladieb pre sláčikový orchester, flautu, hoboj a čembalo je doplnených o 60 unikátnych obrazov (a ďalšie stále pribúdajú). Autorom je Slavo Solovic, výnimočný a vyhľadávaný hudobný skladateľ, producent a autor hudby do divadelných hier, filmov, seriálov a hudobných projektov (Slovania, Známi neznámi, Oteckovia, Ministri, Čiara, Vitaj doma brate a ďalšie). Divertimento je inštrumentálna hudobná forma zábavného charakteru, obľúbená v minulých storočiach. V preklade z taliančiny to znamená zábava. Slavo Solovic je zástancom postoja, že zmyslom umenia je robiť svet krajším, lepším a podľa názvu albumu pokojne aj zábavnejším. Svieže kompozície sú príkladom umenia, ktoré vie priniesť ľuďom trochu radosti a rozptýlenia do každodenného života. Dielo vyšlo pod hlavičkou vydavateľstva Slnko Records.

PUDING PANI ELVISOVEJ/ Space Taxi

Skupina Puding pani Elvisovej prichádza po februárovej novinke Trhací kalendár s ďalším singlom z pripravovaného albumu. Ku skladbe s vesmírnym názvom Space Taxi si kapela opäť vo vlastnej réžii a na mobilný telefón natočila veselý videoklip. Skladba sa nesie v rytmickom duchu vďaka pulzujúcej base s nádychom funky doplneným elektronikou. Kapela nasadila nezadržateľné tempo, pretože do leta môžeme očakávať ďalší singel, ktorý doplní čas čakania na nový album.

 

EDÚV SYN/ projekt2023

Mateja Mysloviča aka Eduv Syn vydal už štvrtý album s názvom projekt2023. Ide o kompiláciou dvanástich trapových skladieb, z ktorých je každá jedna spoluprácou s vždy inou raperkou českej alebo slovenskej scény. Matej je ďalší z raperov, ktorý začínal punkovou tvorvou, ktorá sa pretavila do rapu a trapu. Prirodzene sa snaží svojbu tvorbu ozvláštňovať a prinášať zaujímavé koncepty a koncept s raperkami je super koncept. Silné basové linky pretkané ženským vokálom, falzetom a hlbšími hlasovými polohami sa prirodzene dopĺňajú. Výber beatov a formu raperského výstupu nechal prevažne na svojich hostkách.

TOELLO / Prime / The Hardest Pill To Swallow / Low Pass

Slovenský spevák a hudobník Toello sa po roku pripomína svojim fanúšikom prostredníctvom hneď tromi novými singlami naraz: PrimeThe Hardest Pill To Swallow, ktoré sú vlajkovou loďou pred vydaním nového albumu začiatkom mája. Tretia skladba Low Pass vychádza ako solo sigel, ktorý nahral so svojím kamarátom Raylabom. Všetky skladby sú svieže, dynamické s nádychom letných rádio hitov. Nezabudnite skontrolovať celý májový Toellov album.