4.4.2022
LALA

Miroslav Tóth / Nénia pre Ukrajinu (Dystopic Requiem Quartet)

Dystopic Requiem Quartet (David Danel, Anna Veverková, Adam Pechočiak, Andrej Gál) nahrali novú skladbu Nénia pre Ukrajinu od Miroslava Tótha, ktorá je súčasťou pripravovaného filmu Žena novej doby v réžii Anny Gruskovej. Nénia znamená žiaľ alebo bolesť nad smrťou, pohrebnú pieseň, ale aj starobylý plač. Skladba bola nahratá počas tretieho dňa od vypuknutia vojny na Ukrajine. Kvarteto s
hudbou Tótha okamžite reaguje a odsudzuje ruskú agresiu. Žial je tu vyjadrený bezmocnosťou a nemožnosťou okamžite zastaviť vraždenie nevinných.

Hvozd / Krehkou krajinou / Across Fragile Motherland

Bratislavská kapela Hvozd vydáva prvú pieseň po 12-tich rokoch. Zoskupenie okolo sestier Lucie Chuťkovej a Ivany Tirpákovej prichádza s atmosférickou poetickou skladbou s názvom "Krehkou krajinou". Skladba je predzvesťou dlho očakávaného nového albumu, ktorý by mal vyjsť ešte tento rok.

Blame Your Genes / Ruins

Posledný marcový deň uzrel svetlo sveta najnovší singel produktívneho elektronického producenta Lukáša Zdurienčíka vystupujúceho pod umeleckým menom Blame Your Genes. O videoklip ku skladbe Ruins sa postarali talentované dizajnérky Paula Malinowska a Vladimíra Vrbiňáková.

 

Sunnbrella / Fever Dream

David Žbirka aka Sunnbrella, slovenský hudobník žijúci v Londýne, vydal na svojom bandcampe po niekoľkých mesiacoch opäť novú skladbu, ktorá sa nesie v príjemnom oddychodovom tempe. Inteligentný pop so zasnenými vokálmi prenáša poslucháča do nostalgickej atmosféry 90-tych rokov, nie je to však retro - Fever Dream znie dostatočne aktuálne. O dodatočnú produkciu nahrávky sa postaral oceňovaný český producent Oliver Torr. Sám David k skladbe dodáva, že podľa neho ide o jeho "doteraz najlepšiu prácu a predznamenáva aj jeho ďalšie hudobné smerovanie s projektom Sunnbrella."

Pkrek feat. 3 MMC / Načelo

Myjavský producent prichádza s ďalšou skladbou, tentokrát si na spoluprácu prizval parížsku dvojicu 3MMC. Francúzi Carlos a Framboise spolupracovali s Pkrek-om aj na jeho skladbe "Dose" na predchádzajúcom albume Neuron. Video k tracku je čiastočne rozpohybovaný sci-fi artwork z coveru k pripravovanej platni, o ktorý sa postarala výtvarníčka Miroslava Pjontek. Piaty štúdiový album vyjde v prvej polovici tohto roka v spolupráci s vydavateľstvom Haluzeum Produkt.

 

Genuine Jacks / We Care

Genuine Jacks sú späť s novým garážovo - popovým singlom "We Care". O produkciu sa opäť postaral už skoro dvorný producent kapely Lazer Viking. Štvorica okolo Juraja Ondrejku, momentálne usídlená v Prahe, aktuálne chystá vydanie nového EP "Care".

Jimmy Pé / Pé Is Not Dead

Nový klubový singel Jimmyho Pé je vonku a opäť ho vydáva Slow Roast Records, ktorej zakladateľom a majiteľom je známy turntablista a producent DJ Craze. Nejeden hudobný fanúšik v tomto tracku započuje odkaz na Mr. Oiza a žánre ako bass-house a electro house. Singel vychádza aj s videoklipom v réžii Simona Seriša.

 

NoT / Angels & Sailors

Bratislavský producent Tomáš Novák, ktorý si hovorí NoT, vydal v polovici marca svoj prvý oficiálny release s názvom „Angels & Sailors“. Debutové EP obsahuje tri skladby a vyšlo na slovenskom labeli Leporelo, ktorý vydáva elektronickú tanečnú hudbu s orientáciou na house music a techno už od roku 2009. Track „Poloniny“ vznikol dokonca priamo v tomto slovenskom pohorí.

 

Jozef Krupa / Jozef Krupa Quartet

Úplne v tichosti vydal tento mesiac svoj experimentálno - ambientný album aj hudobník, bubeník a skladateľ Jozef Krupa, známy spoluprácou s jazzovou klaviristkou Janou Bezek, poľským spevákom Grzegorzom Karnasom, speváčkou Szidi Tobias, ale aj so skupinou Čisté Tvary či producentom Stroonom. Hráva tiež v kapelách Ankramu a Drť. Free-jazzovo ladená nahrávka s názvom Jozef Krupa Quartet s niekoľkominútovými improvizáciami je príjemným sprievodcom nočným rozjímaním.

 

SRNKA / Hydinové párky

Kapela SRNKA má vonku videoklip k ďalšej skladbe z ich debutového albumu Vedeli by ste niekto zahrať tmu?. Udržiava v ňom low-fi estetiku, ale zo surreálnych interiérov tentoraz vystupuje až na strechy žilinských architektúr. Do tvorivého tímu plnohodnotne vkročil režisér, kameraman a strihač Marek Kuboš, ktorý zviedol s Mirom Tóthom súboj o bochník chleba a možno aj o mäsiarku Šárku.

 

 

0N0 / Clay Weight

Prvý singel z pripravovaného albumu doom / death metalovej bratislavskej kapely 0N0. O post-processing sa postaral experimentálny hudobník Angakok Thoth a o mastering Greg Chandler. Nový album s názvom "Unwavering Residence" vyjde v júni tohto roku cez The House of What You See.