5.12.2022
LALA

Krstní Otcovia / References

Nový objav na bratislavskej scéne. Na prvý pohľad ide o typickú indie-rockovú kapelu, no v setoch opakovane prekvapujú vpádom do dekonštruktívneho progresívneho rocku, blízkym skupinám Black Midi alebo Black Country, New Road a prechodmi od nacvičených skladieb do spontánnych improvizácií. Krstní Otcovia svoj štýl označujú ako experimentálny anarcho post noise art mega kraut punk alebo skrátene showcasecore. V novembri vydali svoje debutové EP References.

 

Blame Your Genes / Skins

Blame Your Genes je popredný producent elektronickej hudby na slovenskej scéne. Vo svojej tvorbe kombinuje prudko tanečný housový sound s občasnými breakbeatovými pasážami a analógovými synťákmi. Má za sebou tri úspešné EPčka a takisto aj silné singlové spolupráce so zvučnými menami ako Whithe, Vec, Blanch či Autumnist.  Jeho štvrté EP vychádza na priesvitnom vinyle pod vydavateľstvom Well Played Records. Na náhrávke s názvom Skins nájdete aj skladby s Timeou a Neraev alebo Whitheho remix tracku Ruins.

 

Waterbased / L.gain

Slovenské duo Waterbased zložené zo speváčky Julls Mihalyiovej a producenta/gitaristu Ľuba Krajňáka prichádza s prvým singlom L.gain z pripravovaného debutového albumu Silent Regions, ktorý vyjde budúci rok. Dvojica tvoriaca v Prahe spája nežnosť a intimitu ľudskosti s vnútorným výbuchom pocitov. Na produkovaní singlu ako aj celého debutového albumu sa podieľali známe mená na elektronickej scéne Jonatán Pastirčák (Isama Zing) a Ondrej Mikula (Aid Kid).

 

Meowlau X Val / Stranger

Po debutovom EP Nevermind vydanom vo februári tohto roka predstavuje drumnbass&pop projekt Meowlau x Val nový singel z pripravovaného druhého EP. Skladba Stranger je inšpirovaná hudbou 80-tych rokov a odkazuje na serál Stranger Things. „Netflix, ak toto čítaš, ozvi sa nám! Haha,“ vtipkujú producentka Laura Jašková (Meowlau) a speváčka Valentina Vlková (Val). Vydanie skladby Stranger bolo zrealizované vďaka hudobnému vydavateľstvu Gergaz a Warner Music Czech Republic.

 

Tamara Kramar / Bachelor of Science

Po niekoľkých úspešných singloch vydáva Tamara Kramar debutové EP, ktoré nazvala symbolicky Bachelor of Science. Hudbe sa totiž začala intenzívnejšie venovať popri vysokoškolskom štúdiu v Anglicku, kde sa v júli tohto roka sa stala bakalárkou kognitívnej neurovedy. EP obsahuje päť skladieb. Sú medzi nimi všetky tri doterajšie single So Sweet, Hey Pretty Girl, Oh My Mind! produkované Oliverom Fillnerom aj jesenná novinka Down / House of Cards s Milanom André Boronellom. Tamara Kramar je aktuálnou držiteľkou ceny Objav roka v ankete Radio_Head Awards a nedávno sa tiež objavila na newyorskom Time Square ako jedna z ambasádoriek kampane Spotify Equal Global.

 

Sunnbrella / A Week Or So

V Londýne usadený David Žbirka vydáva novú skladbu, ktorú napísal spolu s vokalistkou a spoluhráčkou Claire Peng. V melancholickej lofi indie-popovej tvorbe Sunnbrella počujeme vplyvy shoegaze kapiel Slowdive alebo My Bloody Valentine. Release debutového albumu s názvom Heartworn je naplánovaný na február 2023 a nasledovať by malo aj niekoľko koncertov v UK a Európe.

 

...stefanik / Søren feat. Isama Zing

Pianista a skladateľ Martin „Majlo“ Štefánik prichádza s audiovizuálnym projektom, na ktorom sa podieľalo hneď niekoľko hudobníkov a filmárov. Pod umeleckým menom ...stefanik uvádza ojedinelý audiovizuálny projekt, ktorý tvoria tri výrazné hudobné kompozície sprevádzané silnými vizuálmi. Prostredníctvom týchto troch samostatných autorských skladieb, ktorý jednotiacim prvkom je nekonvenčný a experimentálny prístup ku kompozícii a pôsobivé spojenie zvuku s obrazom, otvára rôzne komnaty a prináša svoju doteraz najosobnejšiu umeleckú spoveď. Produkciu a mix všetkých troch skladieb zastrešil skladateľ a hudobný producent Jonatán Pastirčák alias Isama Zing.

 

Srnka / Čo musíme najskôr?

Kapela Srnka so speváčkou Michaelou Hučko Paštékovou prichádza s novým singlom a videoklipom Čo musíme najskôr? a ako sa dozviete z textu piesne, tak ignoruje obdobie šibačky a radšej skáče v novembri za akvabelami do bazénu. Kapela pokračuje v sérii skladieb, ktoré vznikali ako inšpirácia na legendárnu reláciu so Slniečkom na rukavičke a Raťafákom Plachtom. Tentokrát si Michaela nakrútila videoklip z väčšej časti sama v bazéne ikonickej architektúry plavárne FTVŠ UK Lafranconi v Bratislave.

 

Stratasoul x IamJames Lewis / Stardance

Elektronický producent a grafický dizajnér Stratasoul pripravuje audiovizuálny album, ktorý vyjde v limitovanej sérii NFTs. Vonku sú už dve ochutnávky. Prvá sa volá Water a druhá Stardance.

 

URN / DEVEQUT

URN je sólo projekt Jakuba Volovára, slovenského hudobníka a producenta usadeného v dánskom meste Aarhus. DEVEQUT je jeho tretím sólovým albumom, a prvou spoluprácou so slovenským experimentálnym labelom Weltschmerzen. Album ponúka poslucháčovi cestu skrz pestré zvukové krajiny, nálady a žánre a na ploche len ôsmich trekov ho prijíma nahliadnúť, čo sa deje vo Volovárovej hlave, ale najmä v srdci. Je to osem skladieb, za ktoré by sa nehanbili ani Bohren and der Club of Gore, Flying Lotus, Erik Honoré, či Arca. Jakub Volovár v minulosti pôsobil aj v kapelách Dawn To Come či Inheritance.

 

FVLCRVM / When U Wanna

Na FVLCRVMovu audio-vizuálnu show toto leto na festivale Pohoda sa bude ešte dlho spomínať. Toto bol posledný track, ktorý v sobotu po polnoci na najväčšom stagei zahral. Momentálne už FVLCRVM pracuje na nových trackoch, medzitým dávame do pozornosti ešte tento track.